Izlet Kozjansko

Izlet Kozjansko

V lepem jesenskem jutru smo se zbrali pred dvorano Tivoli in se z avtobusom odpravili proti Kozjanskemu. Veselo razpoloženi smo potovali po dolenjski avtocesti mimo Brestanice, Senovega in Podsrede do Kozjega, kjer nas je pričakala na‘a članica Ladka Kobal s prijateljem in našim članom Jožetom Brdnikom.

Razkazali so nam manjši muzej v starem mlinu, ki prikazuje zgodovino Kozjanskega, ogledali pa smo si tudi foto razstavo Ladkine vnukinje Pije. Sledila je pogostitev, pri kateri ni manjkalo potice in domače pijače. Lepa svetloba in prijeten ambient v okolici muzeja sta naše fotografe navdihnila, da so pridno polnili spominske kartice v svojih digitalnih fotoaparatih.

Po krajšem postanku smo se odpravili na ogled gradu Podsreda, kjer smo si pod vodstvom ogledali notranjost prostorov, ki so zelo skrbno opremljeni. Posebno nas je navdihnil ogled razstavnih prostorov z originalno bivalno opremo nekdanjega župana Ljubljane Hribarja. Ob odhodu z gradu so nas pogostili naključni obiskovalci iz Prekmurja. Tudi tu smo dogodke pridno beležili z našimi fotoaparati.

Od gradu nas je pot vodila v kraj Podsreda, kjer je tamkajšnje turistično društvo predstavilo že pozen sejem jabolk. Ob stojnicah, kjer so bile predstavljene domače vrste jabolk in razni izdelki, od soka do žganja, so krajani predstavili še druga domača kmečka in obrtna dela. Nastopila je pihalna godba in mažoretke iz pobratenega mesta Hrvaške. Marsikaj se je dalo tudi kupiti, kar so naši fotografi tudi pridno izkoristili. Tudi ob tej priložnosti so naši fotografi beležili dogajanje, nastalo je veliko število lepih posnetkov.

Veseli smo se odpravili čez hrib mimo Rogaške Slatine v Rogatec, kjer smo si pod vodstvom simpatične vodičke ogledali muzej na prostem – domačo kmetijo. Poskusili smo čisto svež, še vroč domač kruh, domače žganje, v trgovini pa smo imeli možnost kupiti domače izdelke z okoliških kmetij.

Že proti večeru smo odpotovali preko Podčetrtka v Olimje, kjer smo si ogledali prenovljeno notranjost baročne cerkve, domačo lekarno in domače izdelke iz čokolade. Tudi tukaj je skoraj vsak našel kaj zase, za zdravje in razvajanje.

Že v mraku smo dočakali pozno kosilo oz. zgodnjo večerjo. Domač jelenov golaž, jabolčna potica in dobro domače vino nas je spravilo v dobro voljo, ki je trajala vse do prihoda v Ljubljano.
Razšli smo se z lepimi vtisi in z obljubo, da se bomo tovrstnih izletov še udeležili.
Za vse lepo smo dolžni zahvalo naši članici Darinki Mladenovič, ki je izlet organizirala ter našima članoma Ladki Kobal in Jožetu Brdniku za lep sprejem in pogostitev v Kozjem.

Mladenovič Darinka

Rodošek Tatjana