Foto antika 2007

30 let

FOTO ANTIKE

V letu 1978 smo se člani takratnega izvršnega odbora Društva fotografov Slovenije pogovarjali o razstavi starih foto eksponatov. Osnovno idejo smo imeli, izbrali smo kraj – preddverje ljubljanskih Križank. Slučajni gost gospod Štefan Lozič je predlagal ime prireditve Foto antika. Določili smo še datum – 11. junij 1978 v nedeljo dopoldne od 8.00 do 14.00.

Tako smo se prvič dobili v Križankah na prireditvi Foto antika. Razstavljalci so večino svojih eksponatov razstavili kar na tleh na črni mehki krpi. Obiskovalci in prireditelji so bili presenečeni nad pestro ponudbo razstavljenih foto eksponatov. Eden izmed vidnih obiskovalcev je bil mojster fotografije, velik zbiratelj starih foto eksponatov gospod Anton Demšar. Nad razstavo in prireditvijo je bil tako navdušen, da je takoj pristopil v društvo in v organizacijski odbor prireditve, ki je resno pristopil k organizaciji druge prireditve Foto antike. Za predsednika organizacijskega odbora je bil izbran Ferucio Hrvatin, člani Sandi Jesenovec, Anton Demšar, Mirko Kambič, Tončka Kosi, Gusti Zajc, Ladka Kobal, Niko Mušič in Oskar Dolenc.

Določili smo osnovni namen prireditve – odkriti in ohraniti fotografsko kulturno dediščino na Slovenskem. Večji pomen smo določili propagandi prireditve s plakati, zgibanko, opremi izložb in transparentu v središču Ljubljane. Poseben poudarek smo namenili obvestilu medijem v Sloveniji in v tujini. Anton Demšar kot član kluba Daguerre v Evropi je obvestil tudi ostale člane kluba v svetu. V program smo vključili dve predavanji o zgodovini fotografije, postavitev improviziranega starega foto ateljeja s fotografom s cilindrom, frakom in starim lesenim fotoaparatom in modeloma, oblečenima v secesijske obleke. Vse to naj bi bil pravi čar v sozvočju Plečnikovih arkad v Križankah.

Prireditev bomo zaključili z dražbo stare foto opreme, ki jo obiskovalci podarijo društvo. Kako uresničiti idejo o ohranjanju fotografske dediščine v Sloveniji? Odločili smo se, da bomo izdali publikacijo z naslovom BILTEN FOTO ANTIKA. Glavno delo urednika in oblikovalca je prevzel Sandi Jesenovec. Največji problem smo imeli pri financiranju tega zahtevnega programa. Toda z brezplačnim delom celotnega odbora in s sponzorji smo z odliko speljali drugo Foto antiko 10. junija 1979.

Prireditev je obiskalo okoli 1000 obiskovalcev. Posebno pozornost so posvetili mediji iz cele Jugoslavije in v tujini, celo na Japonskem so pisali o razstavi starih foto eksponatov na prostem v ljubljanskih Križankah.

Tako so se vrstile prireditve iz leta v leto do letošnje 30. Foto antike. Večkrat nam je nagajalo vreme, dež, umaknili smo se pod streho v avditorij ljubljanskega festivala. Takratno podjetje Metalka je z našim sodelovanjem par let priredilo mini Foto antiko pred svojo veleblagovnico v Ljubljani cel teden pred glavno prireditvijo. Veliko fotografskih eksponatov smo videli v teh letih, tudi zelo vrednih in zavisti predvsem zbirateljev iz tujine. Pri razstavah je izstopal naš Antikus Anton Demšar, ki je strokovno predstavljal svoje eksponate.

Danes je prireditev dobila drugačen pomen. Postala je bolj srečanje ljubiteljev fotografije iz cele Slovenije in tujine, ki skušajo svojo staro foto opremo prodati ali kupiti. Ohranili smo del razstavnih prostorov pod arkadami, kjer se že 30 let pojavi še vedno oprema Antikusa Antona Demšarja, Nika Mušiča ter zbiralcev opreme iz Zagreba, zadnje čase tudi iz Nemčije. Že 30 let sodeluje foto servis Fotomehanika, ki brezplačno testira delovanje fotoaparatov. Vključujejo se prodajalci moderne digitalne opreme. Izdajo revije Foto antika je prevzel Arhitekturni muzej iz Ljubljane z urednikom dr. Primožem Lampičem.

Sama prireditev Foto antika je bila tudi povod za nastalo TV igrano dokumentarno serijo Fotografija na Slovenskem od začetkov do danes. Pod vodstvom režiserja in soscenarista Zdravka Pečenka z mnogimi sodelavci v svetu fotografije na slovenskem in delavcev ERTV Slovenija je nastalo 7 40-minutnih oddaj, ki so bile z velikimi pohvalami predvajane v programu RTV Slovenija v letu 2006. Veliko kulturno dediščino predstavlja izdaja 24 revij Fotoantika z bogato vsebino zgodovine fotografije v Sloveniji in svetu.

Kako naprej? Z mladimi novimi močmi peljati to tradicionalno prireditev naprej v nove čase.

Za dosedanjih 30 let Foto antike iskrena hvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli k tako uspešnemu projektu.

Zahvalo izrekam v imenu vseh ljubiteljev fotografije in javnosti v Sloveniji.

Ferucio Hrvatin